Hoppa till innehåll
Hem » Modellanpassade elsatser

Modellanpassade elsatser

Med ett samarbete med Westfalia Sverige så lägger vi fram vikten av att använda modellanpassade elsatser som gifter in sig i bilens elektronik. I vissa bilar som tillexempel Audi krävs en viss uppdatering av mjukvara, vi har denna utrustning och löser uppdateringen i de flesta fall.

Vissa lågprisfirmor försöker att lägga sig på den absoluta minimigränsen för ett montage, och lockar kunder med att sälja canbusanpassade elsatser som kostar ynka 100-lappar medans en Canbus elsats skall kopplas på Canbus direkt och kostar runt 2500 – 3500 kronor och de kan då automatiskt få ner priserna betydlig men med komplikationer. (Läs om Canbus längre ner i texten)
Detta ger ofta komplikationer som fel indikationer i bilens dator. Det kanske inte sker precis när du börjat använda bilen. Men om du tillexempel får problem med din motor, du behöver in på verkstan för att felsöka i bilens dator. Då kan din verkstad få upp flertalen felindikationer som tillexempel för lysets styrdon eller liknande. De kan inte radera dessa felminnen utan börja felsöka i ditt elsystem. Efter några timmars felsökning finner de en universal elsats och meddelar då kunden om detta. De vill då ibland för att kunna radera felminnena demontera den universala elsatsen och ersätta den med en modellanpassad elsats. Och i detta fall deras egna original vilket blir en dyr resa. 

Canbusanpassad elsats är en elsats som marknadsförs och förvillar för att kunden ska tro sig fått rätt elsats.
Den kopplas inte på Canbus och rekommenderas INTE att monteras i bilar nyare än 2002. De kallas även bypasselsats.

Däremot ska man använda en så kallad CANBUSelsats som kopplas direkt på bilens Canbus system. Elsatsen är intelligent och gifter sig in i bilens elektronik. Den läser av händelserna i bilen som tillexempel blinkers, lyse, bromslyse och förvandlar sedan signalerna i sin medföljande stryrenhet och sänder dem till släpvagnen utan att belasta bilens elnät.

I flertalet elsatser av dessa så känner även bilens Canbus av att en släpvagn är tillkopplad och kopplar då ut bilens backsensorer (PDC). När bilens släp kopplas av så återställs bilens PDC till sitt vanliga.

Och i många fall så har bilarna en stopfunktion på växellådan som gör att backväxeln läggs ur när PDC  (backsensorn) ger signal.

Har du då ingen riktig canbuselsats så går det inte backa med släp, då växeln hela tiden läggs ur.